Varna24.bg. Съветниците приеха като максималната тарифа за километър пробег да е

...
Varna24.bg. Съветниците приеха като максималната тарифа за километър пробег да е
Коментари Харесай

Приеха и по-скъпите таксиметрови услуги във Варна!

Varna24.bg . 

Съветниците одобриха като оптималната цена за километър пробег да е 2 лева за дневна и 3 лева за нощна цена, а минималния предел надлежно 0,88 лева за дневна и 0,98 лева за нощна цена. 

" Не е редно ние да сме регулатор в тая пазарна стопанска система, услугата ще стартира да нараства, само че по този начин няма да дадем опция да се увеличи качеството й или таксиметровите водачи да си купят нови коли. Самите компании в сектора не могат да се схванат между тях. Нищо не пречи да дадем опция всеки от превозвачите да реши самичък на каква цена ще работи. Факт е обаче, че разрешителните за таксиметрова активност през 2018 година са 2096, до момента в който през 2017 година броят им е бил 1882, а през 2015 година 1784. Това значи, че броят нараства с 30% за три години. Не мога да се съглася, че работят на загуба тези хора. Не мисля, че с това решение вършим услуга на тези, които са ни избрали в тази зала ", съобщи общинският консултант Димитър Карбов. 

Колегата му Христо Атанасов съобщи: Не съм склонен таксиметровите превозвачи да се спогаждат между тях. Пазара би трябвало да е регулатор, клиентите да си избират компанията съгласно предлаганата услуга. Регулация има във всяка активност и тя основава надзор и следи за злоупотреби. "  

Днес съветниците дадоха единодушието си цената да бъде нараснала с 0,13 лева

До решението се стигна след голям брой диалози с представители на таксиметровия отрасъл, които от дълго време упорстват за покачване на цените. Днешната среща бе четвърта в рамките единствено на два месеца.

Таксиметровите компании в града бяха излезли с пет разнообразни оферти за най-малък предел, като цените варираха от 0,88 лева до 1 лева на километър през деня и от 0,98 лева до 1,20 лв. – през нощта. Членовете на комисията утвърдиха най-ниската стимулирана цена и приканиха таксиметровите компании да не усилват първичната такса и цената за минута престой. Общинските съветници показаха също вяра, че след корекцията качеството на таксиметровите услуги във Варна ще се увеличи и ще се постави завършек на нелоялната конкуренция на градския превоз.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР